Wild Ramps

Wild Garlic, ramps, bread by food photographer, matfotograf, Gunvor Eline Eng Jakobsen

I first read about it in a cookbook, but then my mum told me she knew where to find it. We got our hiking boots on and were stunned by the view (and not to mention the smell) when we found them.

Amazed to see it all, I spent the rest of my stay to find ways to use it in the kitchen. I loved the smell, though I had a feeling not everyone else did as the windows kept opening themselves after I closed them. Wild garlic is perfect for homemade oil or pesto. It also tastes incredible with pesto or as side in a bread. So head out to the woods and see if you can find some. You won’t regret it!

Wild Garlic, or ramps, at the coast in Norway by food photographer Gunvor Eline Eng Jakobsen
Wild Garlic, ramps, bread by food photographer Gunvor Eline Eng Jakobsen

 

Wild Garlic, ramps, bread by food photographer Gunvor Eline Eng Jakobsen

 

 

 

 

Wild Garlic, ramps, bread by food photographer Gunvor Eline Eng Jakobsen

 

 


 

Jeg leste først om ramsløken i en kokebok, men så fortalte plutselig mamma meg at hun hadde sett noe til den ikke langt unna. Vi tok på oss fjellstøvlene og trasket i vei. Jammen meg hadde hun ikke rett, midt mellom fjell og berg rett ved sjøen så fant vi den! Grønnfargen blant de ellers kalde steinene slo mot oss, akkurat som lukta da vi brakk litt av for å dobbeltsjekke at det var riktig.

I stor iver av hva vi hadde funnet, brukte jeg resten av påsken på å eksperimentere på kjøkkenet. Jeg elsket lukta, men ettersom huset hele tiden så ut til å være på lufting, var jeg nok alene om det.  Ramsløken passer perfekt til olje og pesto, og smaker blant annet fantastisk i brød og pesto. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *