Pancake day

Blueberry pancakes by food photographer (matfotograf) Gunvor Eline Jakobsen

My favourite dinner as a kid?

Mums pancakes with blueberry jam!

Pancake day by food photographer Gunvor Eline Jakobsen
On Sunday we had a day filled with sweet buns for “Fastelavn”.  Only two days later it’s Shrove Tuesday, or Pancake Day as it’s also called. As I’m still feeling full after Sunday, I went for a healthier option.

I recently came across “Green Kitchen Stories” cookbook and decided to go for their flour free banana, coconut and blueberry recipe. I’ve never tried a pancake recipe without flour before, but I can definitely recommend this one!

INGREDIENTS

serves 4

  • 3 ripe bananas
  • 6 organic eggs
  • 1/2 cup / 50 g shredded coconut
  • 1 cup / 150 g fresh blueberries or thawed frozen
  • 1 tsp ground cinnamon
  • coconut oil, for frying

 

Make the batter: Peel the bananas and mash with a fork. Whip eggs in a bowl and mix it together with the mashed bananas. Add shredded coconut, blueberries and cinnamon and stir to combine.
Fry the pancakes: Heat coconut oil in a frying pan on medium heat. Pour 3 small portions of pancake batter in the pan at the time and fry the pancakes on both sides. Serve with shredded coconut and blueberries and dust with cinnamon.

Happy Pancake Day!

For norsk, se under bildet. 

Pancake day by food photographer Gunvor Eline Jakobsen


Norwegian: 

På søndag var dagen fylt opp med fastelavnsboller. Kun to dager etterpå har vi enda en matdag på agendaen, nemlig fetetirsdag eller pannekakedagen som det blir kalt i England. Ettersom jeg fortsatt er mett etter søndagens boller, ble det en sunnere versjon av dagens pannekaker.

Jeg kom nylig over bloggen “Green Kitchen Stories” kokebok og bestemte meg å for deres “banan- og kokospannekaker uten mel”. Jeg har aldri før prøvd pannekaker uten mel, men denne kan jeg absolutt anbefale! 

InGREDIENser

4 porsjoner

  • 3 modne bananer
  • 6 egg, lett sammenvispet
  • 50 g tørket kokos, pluss ekstra til dryss
  • 150 g blåbær (friske eller fryste og tinte)
  • 1/2 ts malt kanel
  • 2 ts kokosolje, til steking
  • 2 ss lønnesirup eller honning til topping (valgfritt)

Mos bananene med en gaffel. Ha banan, egg og kokos i en bolle, og visp sammen. Tilsett blåbær (spar noen til servering) og kanel, og rør godt sammen. 
Varm kokosoljen på middels varme i en stekepanne. Ha i 2-3 ss pannekakerøre til hver pannekake. Snu pannekakene forsiktig med en stekespade når de har stivnet og er lyst gyllenbrune under. Det tar cirka 2 minutter å steke dem på den ene siden og 1 minutt på den andre. 

God fornøyelse! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *